Menu
Ukategorisert

Nok kroppsfokus! #Sommerhodet

Ved å fremheve noen som tøffe eller modige for å legge ut bilde av en såkalt uperfekt kropp, sies det indirekte at personen har noe å skamme seg over. Kampen mot kroppspress blir stadig forsøkt vunnet med mer kropp og nå er tiden er inne for å si stopp!

En ”perfekt” blogger legger ut et bikinibilde.

Dårlig forbilde!  Skriker motstanderen og svarer med å legge ut hundrevis av kroppsbilder med budskapet: Jeg er bra nok – uavhengig av fettprosent og skavanker.  Når normale jenter tør legger ut kroppsbilder, hylles de, men i det sekundet kroppsbilder kritiseres som dårlig forbilder, kan det ikke lenger argumenteres for at ”Jeg er bra nok uansett”.

Enten får vi akseptere alle uavhengig av størrelse og attraktivitet eller så får vi la være å søke og gi aksept for kropp i vår digitale hverdag. Så lenge du publiserer kroppsbilder for å få skryt, eller skriver artikler med et fokus om bedre kropp er du en del av dette voksende problemet.

Jeg tåler dårlig å få kroppen din slengt opp i feeden min på Facebook. Det er fantastisk om du har akseptert deg selv og jeg vil veldig gjerne lese om hvordan du lykkes med det, men vær så snill og spar meg for bikinibildet.

Samme hvor mange skavanker du har, kan jeg garantere deg at flere av leserne dine vil tenke at du er flottere enn dem selv. Budskapet forsvinner i det tanken ”hun er jo sååå mye penere og slankere enn meg” dukker opp. Faktisk utseende og opplevd attraktivitet henger ikke sammen.

Umulig å slippe unna

Jeg anser meg selv som frisk fra spiseforstyrrelse og som en rasjonell person. Venner, bekjente og kjæresten min behandler meg uavhengig av hvordan vekten svinger. Personer som har dømt meg på grunn av vekt, er ikke en del av min indre sirkel og derfor bør ingenting tilsi at kroppspress skal ramme meg. Etter flere års mentaliseringsbasert terapi vet jeg bedre tross alt bedre. Likevel har frykten for bikini kommet i veien for sommeren i flere uker.

For å unngå hyllest av de som tørr eller kritikk av dårlige kroppsforbilder må jeg kutte ut alt digitalt, slutte å lese avisa, droppe tv og bure meg inne.

Kroppspress har begynt å bli en selvoppfyllende profeti, enten via stygge kommentarer eller den standarden samfunnet har satt. Likevel må jeg spørre om vi begynt å bli vår egen største fiende? Makten til å bestemme hva som er viktig, ligger hos oss. Derfor vil jeg oppfordre til et nytt fokus for både mediene og hver enkelt av oss!

Sommerhode

 

La oss rette fokuset til den delen av oss som gir oss glede og opplevelser.

Den kroppsdelen som kan bringe oss videre inn i et tid hvor kroppspress ikke er top trending året rundt.

Sommerforelskelsen, smaken av isen som smelter på tungen, følelsen av gress mellom tærne og innovasjon har en ting til felles: hjernen.

#sommerhodet

Utfordringene vi står ovenfor, enten det er lavere oljepris, flykningskrise eller globaloppvarming – kan ikke løses med sommerkroppen.

Kroppspress

Bilder: Egen tegning og ellers Shutterstock

About Author

Hei! Jeg heter Åse-Line. Selvmordstanker, depresjon og spiseforstyrrelser var allerede fra barndommen en stor, men hemmelig del av hverdagen. Alt ble holdt i sjakk med den ene destruktive forsvarsmekanismen etter den andre. Takket være noen som så at mitt underliggende problem var emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, var jeg blant de få heldige som fikk fantastisk hjelp. Etter mye terapi og jobbing – har jeg lykkes med å få det bra med meg selv :)

No Comments

    Leave a Reply