Menu
Matglede / Oppskrifter / Spiseforstyrrelse

Matglede og eksotisk kyllingoppskrift

Eksamensmonsteret har grepet tak i meg og sammen med jobb – strekker ikke alltid tiden til. Det å holde mitt løfte om å prioritere mine grunnleggende behov har jeg jobbet med hver dag. Etter søvn er den viktigste grunnstenen i mitt liv – mat.

Det er ikke mer enn noen år siden jeg begynte å utvikle et positivt forhold til mat og det som hjalp meg, var å finne glede i matlagning. Maten jeg spiser, skal smake godt! Spiseforstyrrelsen kan være lur og listig, derfor har jeg et mål om å skape stadig flere positive mat-øyeblikk og matvaner. Selv om matangsten har forsvunnet, dukker det likevel fremdeles opp ideer om å droppe mat eller spise noe som tidligere nummet megselv med. Ideene blir ofte forkledd som «det er jo helt normalt».

Forrige uke fikk jeg igjen rare ideer, men istedenfor å gi etter. Valgte jeg å eksperimentere litt på kjøkkenet og resultatet ble knall! Oppskriften får du under bildet 🙂

Matglede og eksotisk kyllingoppskrift

Helstekt eksotisk kylling:

1 Hel kylling (Holte Gård har superdigg og saftig kylling)

Marinade:

 • 6 ss Chilisaus (får best smak med hjemmelaget eller Heinz sin)
 • 3 Hvitløksfedd
 • 3 ts Karri
 • 1,5 ts Paprika
 • 1,5 ts Pepper
 • 1,5 ts Grønnsaksbuljong
 • 1,5 ts Estragon

Klask marinaden på kyllingen og ha den i en ildfast form. Sett i oven på 180 grader i 3-4 timer.

Langtidsstekt mat er min favoritt, denne kyllingen sto i ovenen på ca 80 grader i 6 timer, før jeg skrudde opp varmen mot slutten til kjernetemperaturen var på 72 grader.

Eksotisk kyllingrett

Saus:

 • 4 dl majones, en varm emulsjonssaus.
 • 4 ss chilisaus
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 ts karri
 • 1 ts paprika
 • 1 ts pepper
 • 1 ts Grønnsaksbuljong
 • 1 ts Estragon

Lag først sausen eller gjør klar grunnlaget, ha så i alle ingrediensene og rør sammen.

Jeg har et motto: velg det som fører til at jeg faktisk spiser den dagen.

I matlagning, finnes det ingen fasit 😉 Velg grunnlaget som passer deg best – enten det er ferdig eller hjemmelaget majones eller varm emulsjonssaus.

Jobbe med å bli frisk har lært meg noe veldig viktig som er lett å glemme: ikke la det perfekte bli din største fiende.

Du MÅ ikke alltid ha det beste av det beste for å få et bedre kosthold. For noen av oss, kan det være en seier å i det hele tatt spise. Aldri glem å feire din seier! Det spiller ingen rolle om det er en bit av et knekkebrød eller å smelle sammen en helt ny rett på sparket. En seier og et steg i riktig retning – er alltid stort og fortjener et klapp på skulderen!

En viktig bit av min matglede baserte seg på at jeg fant glede og mestring i hjemmelaget mat. Råvarejakt ble etterhvert en hobby. På veien fikk jeg gleden av å møte spennende og matglade mennesker. Noen har blitt utrolig gode venner som har støttet meg på veien for å bli frisk. På toppen av det hele ble det jobb av hobby og senere fikk jeg også gleden av å bli med i Naturlig Liv. 🙂

friskeline matglede2

Egne bilder: 1,2,3 og 5. 3: Med tillatelse fra @reinstyrke. 6: Med tillatelse fra Melissa Spania.

Tilbehørs tips til kyllingen: 

Som tilbehør holdt jeg meg til det som var tilgjengelig og resultatet ble som følger.

Pastinakk og rødløk:

Bruk ostehøvelen på pastinakken og riv tynne strimler på langs nedover, kutt så opp 1-2 rødløk og stek på lav varme til det har blitt mykt. Skru så opp varmen for å få det crispy.

Brokoli og blomkål:

Kok opp vann, ha i brokkoli og blomkål – la det stå i ca 5 minutter. Selv pleier jeg bare stikke en gaffel i og sjekke om den har blitt fin.

About Author

Hei! Jeg heter Åse-Line. Selvmordstanker, depresjon og spiseforstyrrelser var allerede fra barndommen en stor, men hemmelig del av hverdagen. Alt ble holdt i sjakk med den ene destruktive forsvarsmekanismen etter den andre. Takket være noen som så at mitt underliggende problem var emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, var jeg blant de få heldige som fikk fantastisk hjelp. Etter mye terapi og jobbing – har jeg lykkes med å få det bra med meg selv :)

No Comments

  Leave a Reply