Eksamensmonsteret har grepet tak i meg og sammen med jobb – strekker ikke alltid tiden til. Det å holde mitt løfte om å prioritere mine grunnleggende behov har jeg jobbet med hver dag. Etter søvn er den viktigste grunnstenen i mitt liv – mat.
Det er ikke mer enn noen år siden jeg begynte å utvikle et positivt forhold til mat og det som hjalp meg, var å finne glede i matlagning. Maten jeg spiser, skal smake godt! Spiseforstyrrelsen kan være lur og listig, derfor har jeg et mål om å skape stadig flere positive mat-øyeblikk og matvaner. Selv om matangsten har forsvunnet, dukker det likevel fremdeles opp ideer om å droppe mat eller spise noe som tidligere nummet megselv med. Ideene blir ofte forkledd som «det er jo helt normalt».
Forrige uke fikk jeg igjen rare ideer, men istedenfor å gi etter. Valgte jeg å eksperimentere litt på kjøkkenet og resultatet ble knall! Oppskriften får du under bildet 🙂
Helstekt eksotisk kylling:
1 Hel kylling (Holte Gård har superdigg og saftig kylling)
Marinade:
- 6 ss Chilisaus (får best smak med hjemmelaget eller Heinz sin)
- 3 Hvitløksfedd
- 3 ts Karri
- 1,5 ts Paprika
- 1,5 ts Pepper
- 1,5 ts Grønnsaksbuljong
- 1,5 ts Estragon
Klask marinaden på kyllingen og ha den i en ildfast form. Sett i oven på 180 grader i 3-4 timer.
Langtidsstekt mat er min favoritt, denne kyllingen sto i ovenen på ca 80 grader i 6 timer, før jeg skrudde opp varmen mot slutten til kjernetemperaturen var på 72 grader.
Saus:
- 4 dl majones, en varm emulsjonssaus.
- 4 ss chilisaus
- 2 hvitløksfedd
- 2 ts karri
- 1 ts paprika
- 1 ts pepper
- 1 ts Grønnsaksbuljong
- 1 ts Estragon
Lag først sausen eller gjør klar grunnlaget, ha så i alle ingrediensene og rør sammen.
Jeg har et motto: velg det som fører til at jeg faktisk spiser den dagen.
I matlagning, finnes det ingen fasit 😉 Velg grunnlaget som passer deg best – enten det er ferdig eller hjemmelaget majones eller varm emulsjonssaus.
Jobbe med å bli frisk har lært meg noe veldig viktig som er lett å glemme: ikke la det perfekte bli din største fiende.
Du MÅ ikke alltid ha det beste av det beste for å få et bedre kosthold. For noen av oss, kan det være en seier å i det hele tatt spise. Aldri glem å feire din seier! Det spiller ingen rolle om det er en bit av et knekkebrød eller å smelle sammen en helt ny rett på sparket. En seier og et steg i riktig retning – er alltid stort og fortjener et klapp på skulderen!
En viktig bit av min matglede baserte seg på at jeg fant glede og mestring i hjemmelaget mat. Råvarejakt ble etterhvert en hobby. På veien fikk jeg gleden av å møte spennende og matglade mennesker. Noen har blitt utrolig gode venner som har støttet meg på veien for å bli frisk. På toppen av det hele ble det jobb av hobby og senere fikk jeg også gleden av å bli med i Naturlig Liv. 🙂
Tilbehørs tips til kyllingen:
Som tilbehør holdt jeg meg til det som var tilgjengelig og resultatet ble som følger.
Pastinakk og rødløk:
Bruk ostehøvelen på pastinakken og riv tynne strimler på langs nedover, kutt så opp 1-2 rødløk og stek på lav varme til det har blitt mykt. Skru så opp varmen for å få det crispy.
Brokoli og blomkål:
Kok opp vann, ha i brokkoli og blomkål – la det stå i ca 5 minutter. Selv pleier jeg bare stikke en gaffel i og sjekke om den har blitt fin.
No Comments