Menu
Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Jeg vant psykiatriens lotto – emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Tiden er inne for å begrave vrangforestillinger om personlighetsforstyrrelse.

– Jeg må ha hjelp!

– Nei, jeg må dø.

– Hvor er barberbladet?

– Men det er jo sol ute.

– Tenk positivt.

–Ny mobil? Det fikser alt!

– Pokker, jeg har lagt på meg igjen. Må droppe maten.

– Ubrukelige taper. – Skal jeg tømme pilleboksen, så er det over?

– Skjerp deg! – Du vet jo bedre.

Tankene og følelsene var i et virvar, fastlåst på en berg-og-dal-bane. Jeg var i fritt fall og danset med djevelen. Meg selv. Uten riktig hjelp er risikoen stor for at jeg hadde danset meg til døde. Som syk kostet jeg staten en til to Teslaer i året. Nå er jeg frisk, skattebetaler, snart ferdig med min bachelor, i full jobb og daglig leder i gründerbedrift. Kampen mot meg selv kunne aldri bli vunnet om ingen turte ta tak i personlighetsproblemene og støttet meg på mine verste dager.

Det florerer fremdeles en del tanker og holdninger om at mennesker med personlighetsforstyrrelse er spesielt krevende, uten fremtidshåp eller kan plasseres i en boks. Dette er bare tull! Diagnosen gir kun retning for visse problemer en person kan slite med i større- eller mindre grad.

" Det florerer fremdeles holdninger om at mennesker med personlighetsforstyrrelse er spesielt krevende

Vi har alle våre «forstyrrede» sider som sniker seg frem ved jevne mellomrom. Men dette må ikke forveksles med hvordan det er å leve med en personlighetsforstyrrelse.

Plasser det normale på TV-en, skru volumet på maks, sett på «fast forward», «repeat» og knus fjernkontrollen. Forsett så med å skrike ”skjerp deg” til TV-en. Du vil raskt erfare at det ikke fungerer så godt. Normalisering og sykeliggjøring av personlighetsforstyrrelse er to uheldige fallgruver, med alvorlige konsekvenser.

Tiden er inne for å få slutt på eksisterende vrangforestillinger. Hjelpeapparatet må møte mennesker som har disse problemene med forskningsbasert kunnskap om personlighetsforstyrrelse.

Diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som ferskvare

Når indre opplevelser og atferd om hvordan vi tolker verden, vedvarende og i alvorlig grad påvirker funksjonsnivået negativt, kan det være snakk om en mulig personlighetsforstyrrelse. Behandlet tidlig og på rett måte – kan diagnosen sees på som en ferskvare.

Derfor bekymrer det meg veldig at sykdommen er så stigmatisert i hjelpeapparatet at behandlere vegrer seg for å sette diagnosen. Frykten for stigmatisering er dessverre ikke ubegrunnet.

Ingen kjefter på eller ignorerer en pasient når kreften sprer seg.

– Vanskelige pasienter får lett «PF-knaggen». Det grøsset nedover ryggen min i det min venninne gjenga ordlyden som ble brukt blant de ansatte der hun jobber, om lidelsen jeg selv slet med. De uspiselige pasientene rett og slett. Ingen kjefter på eller ignorerer en pasient når kreften sprer seg.

Ikke nok med at man kjemper sitt livs kamp mot styggen på ryggen, man møter et ekstra monster i tillegg.

Dersom helsepersonell opplever det spesielt krevende å behandle en med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, bør dette være en varsel om et behov for videreutdannelse eller andre tiltak for å bedre forståelsen.

Det som gjør alt dette spesielt hårreisende, er at det eksisterer en forskningsbasert behandlingsoptimisme knyttet til personlighetsforstyrrelse. Jeg liker det ordet: forskningsbasert. For kanskje er det det som kan vekke noen fra dagens praksis?

Diagnosen i seg selv må ikke få skylden for at hjelpeapparatet misbruker, eller overser den, i møte med pasienten. Personlighet skiller meg fra deg. Hvorfor skal en forstyrrelse arte seg annerledes?

Heldigvis var det noen som satte diagnosen på meg. Uten den hadde jeg aldri blitt kvitt personlighetsforstyrrelsen. Jeg ble sett, behandlet og ble frisk. Menneskene som behandlet meg forstod at min evige oppmerksomhetssøken bunnet i traumer jeg som barn aldri skulle ha opplevd. De klarte også å se i hvilke situasjoner det var behov for ekstra omsorg og når det var tid for å gi meg et lite dytt opp neste trappetrinn.

Diagnosen ble min redning

Behandleren ble sittende stille og stirre på meg. Han tar et dypt pust, retter seg opp og setter hodet på skakke. – Jaha? Spør han undrende og tilsynelatende uforstående.

I legeerklæringer sto det riktig nok «alvorlig psykisk syk», men i terapirommet var jeg et menneske med ressurser og noen ekstra utfordringer.

Dersom jeg våget å utfordre meg selv og jobbe med egne destruktive mønstre og feiloppfatninger, kunne jeg bli frisk fra emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Opplevelsen står i sterk kontrast til hvordan jeg opplevde meg selv. Siden barndommen var jeg en feil. En svulst som burde fjernes.

I ekte Trump-ånd var jeg alltid på jakt etter å bekrefte egne syn. Heldigvis ble jeg møtt av mennesker som valgte å utfordre- og støtte meg – selv på mitt aller verste.

Overlevelse – ikke ondskap.

Jeg var en vandrende destruktiv selvmotsigelse. Lite forstod jeg den gang at det var mestringsstrategier for å overleve. I oppveksten var det aldri rom for å gråte eller reagere på «sunne» måter.

Selvdestruktiviteten ble et fluktforsøk fra en ukontrollerbar situasjon. Jeg var ikke i stand til å forstå mekanismene som førte til min egen unormale oppførsel. Utenfra kunne det tolkes som manipulerende og oppmerksomhetssyk. I virkeligheten var det en normal reaksjon på en unormal utvikling og oppvekst.

Takk til de som så jenta bak diagnosen

Fastlegen, psykolog og psykiater ved Ullevål, min ernæringsfysiolog og de ansatte ved avlastningen på Vinderen i Oslo, sto samlet for å bistå meg i kampen mot min indre djevel.

Diagnosene var ikke mer enn blekk på papir og fungerte som enkle forklaringsmodeller for hva jeg «sånn ca. slet med». Den hjalp meg få kunnskapsbasert hjelp. Disse menneskene og gode behandlingstilbud reddet livet mitt. At jeg ble behandlet som et menneske fra A til Å førte til at samfunnet fikk en stolt og ressurssterk skattebetaler i retur.

Personlighetsforstyrret betyr ikke oppmerksomhetssyk, behandlingsresistent eller manipulerende. Å bli frisk krever et hardt stykke arbeid og det er for mange umulig å få til uten hjelp.

Menneskene som hjalp meg, så jenta bak diagnosen. Slik ble jeg en av psykiatriens suksesshistorier. Med bedre tilbud, mindre stigma og rett behandling kan samfunnet få gleden av flere historier som min.

About Author

Hei! Jeg heter Åse-Line. Selvmordstanker, depresjon og spiseforstyrrelser var allerede fra barndommen en stor, men hemmelig del av hverdagen. Alt ble holdt i sjakk med den ene destruktive forsvarsmekanismen etter den andre. Takket være noen som så at mitt underliggende problem var emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, var jeg blant de få heldige som fikk fantastisk hjelp. Etter mye terapi og jobbing – har jeg lykkes med å få det bra med meg selv :)

8 Comments

 • Charlotte
  30. juni 2018 at 17:09

  Det første som møtte meg når jeg søkte på emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, etter å ha fått diagnosen, var «Disse menneskene skaper problemer for helsevesenet»… Heldigvis var det andre jeg leste ditt innlegg: « Fra kaos til ressurs».
  Det er fantastisk å lese dine beskrivelser for jeg kjenner meg så innmari godt igjen, og du gir håp! Takk!

  Reply
  • Åse-Line Baltzersen
   1. juli 2018 at 22:24

   Tusen takk for så utrolig hyggelig kommentar, Charlotte. Det inspirerer meg til å skrive mer!

   Ønsker deg lykke til på din vei videre. Det er virkelig mulig å få det bedre, selv om veien kan være krunglete. Heier på deg!

   =)Åse-Line

   Reply
 • Grethe
  25. oktober 2018 at 07:42

  Hei. Har selv en PF, snart ferdig med behandling.
  Dette var virkelig godt skrevet.
  Kjente meg igjen i mye av dette.
  Stå på! Du gir håp til bedring for andre. ??

  Reply
  • Åse-Line Baltzersen
   30. november 2018 at 20:31

   Tusen takk for gode ord, Grethe! <3
   Masse lykke til i din bedringsprosess. Stå på!

   Reply
 • Jenni
  30. november 2018 at 23:20

  Hei! Blir så glad av historien din. Håper jeg kommer dit en dag. Beundrer viljen din, å komme seg ut av en sånn kamp og smerte krever. Tror jeg så deg på programmet “hva feiler det meg?” i fjord vinter? Like etterpå fikk jeg selv diagnosen. Går nå i MBT behandling. Alle sier jeg har så fremgang, men det er ofte vanskelig å merke det selv. 🙂

  Reply
  • Åse-Line Baltzersen
   3. desember 2018 at 20:02

   Det varmer å høre, Jenni!
   Høres ut som du gjør en knalljobb du også!Det er mulig, men ja, det tar tid og er tøft. Men verdt hver bidige kamp man tar på veien.
   Stemmer at jeg var med på “Hva feiler det deg” ja.
   Stå på! =)

   Reply
 • Aurora
  5. februar 2019 at 11:56

  Helt tilfeldig scrollet jeg gjennom Dagbladet… ikke gjort på lenge. Ser sak som ser interessant ut , men det er +, så får ikke lest.. navnet ditt står , googler i stede … Wow. Altså.. fra hva jeg kan forstå utifra det du har delt her , så har vi ikke helt lik bakgrunn, men veldig mye av det du skriver er som å lese mine egne tanker. Jeg følte flere ganger at jeg leste en blogg om meg selv. Jeg fikk diagnosen borderline , men ingen videre hjelp. “Du er borderline , lykke til videre i livet” – så var jeg ferdig hos den psykologen. Jeg ante ikke. Skjønte ikke. Googlet meg ihjel og har følt meg både gal og “normal” til tider… nå er jeg på den gale siden , den siden jeg er mest på. Og jeg søker hjelp. Jeg er livredd, livredd for at det ikke blir tatt på alvor. Igjen.. Jeg har bedt om ny utredning, og jeg håper den nye terapeuten kommer frem til samme diagnose og hjelper meg. Mange mener det ikke er meg , men det er så meg at jeg kan ikke forstå at det ikke stemmer. Er det fordi , som du har skrevet, at mange vegrer seg for både å sette diagnosen , og hjelpe/behandle ? Det er helt grusomt Oo jeg føler meg som verdens verste menneske , og jeg ønsker ikke være slik. Må jeg fysisk prøve ta livet av meg for å bli sett og hørt, føler jeg har ropt om hjelp i mange år nå … Jeg har ikke planer om det , men frustrasjonen tar overhånd og demonen (?) kjører på med meget destruktive tanker. Det er skummelt at det skal være så vanskelig… skummelt. Virkelig. Spesielt når man ordrett sier rett ut “HJELP” og jeg forklarer at jeg HAR fått denne diagnosen av en profesjonell (selv om han ga meg opp timen etter …). Jeg har ikke troa , men jeg har håp. Litt, enda. Som sagt … kjenner meg så igjen i så mye av det du skriver… uten å gå mer inn på det i et kommentarfelt. Men … det at jeg fant deg, disse innleggene … det ga meg et lite løft, noe å ta med videre i min søken etter hjelp og behandling … for jeg skriker virkelig etter det , det river og sliter i meg , jeg vil ha hjelp – NÅ! Vet det tar tid … men jeg vil begynne. Komme i gang! Helst for 7 år siden … kanskje mer.. Jeg er ca på din alder , og det var både godt og vondt å lese om deg.. vondt å lese at du har slitt som du gjorde, og sikkert enda tidvis gjør , men også at du er så frisk og positiv, og forteller!! Alle har oppturer og nedturer , sånn er det bare , men at det kan være mer glede enenn sorg … kan det ? Du skriver noe som “kan jeg få føle meg så bra ? Er jeg verdt det ? Er det riktig?” – mulig det var mer mine tanker , men jeg føler vi på flere måter har samme historie og mønster vi har gått gjennom. Du klarte det … kanskje jeg kan også … takk:)

  Reply
  • Åse-Line Baltzersen
   11. februar 2019 at 12:27

   Kjære Aurora,

   Det er trist å høre at du ikke har blitt møtt på en skikkelig måte. Du har rett på kunnskapsbasert behandling, og respekt for det du står i og kjemper med. Vil på det sterkeste anbefale deg å bli henvist til et sted som tilbyr MBT (mentaliseringsbasert terapi) eller DBT (Dialektisk atferdsterapi), eventuelt STEPPS eller skjematerapi. Disse behandlingsoppleggende er godt vant med å jobbe med denne type problemstilling, samt å utføre grundig utredning.

   Diagnosen sier ingenting om deg som person eller menneske, den gir kun retning for visse problemer man kan slite med, i større eller mindre grad. Navnet på diagnosen er ganske klønete og upresist, men det vil ta tid å få det endret. Heldigvis eksisterer det god kunnskap der ute og behandlingstilbud. Men ikke alle behandlere er like godt kjent med dette enda.

   Ønsker deg masse lykke til!
   Stå på og ikke gi deg. Det er mulig å få det bedre <3

   Klem fra Åse-Line

   Reply

Leave a Reply